Vliv vlhkosti ve stavbě - příčiny důsledek a možné řešení - Studená, Sandra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou vlhkosti ve stavbách z hlediska novodobého i historického stavitelství a jejího vlivu na stavební konstrukce. V teoretické části jsou popsány projevy, příčiny a zdroje vlhkosti ve stavbách, negativní vlivy vlhkosti na stavbu a nejčastější možnosti průzkumů a diagnostik vlhkosti. Dále jsou popsána ochranná opatření před působením vody, způsoby odvlhčování stavby a možnosti ochrany stavby před vlhkostí u historických objektů. Druhá (praktická) část této práce se zabývá průzkumem vybraného stavebního objektu. Zde zkoumá možné příčiny vlhkosti zdiva, na základě provedených odběrů vzorků zdiva zkoumá stupeň vlhkosti zdiva, navrhuje opatření zamezující přístup vlhkosti do stavby a způsob odvlhčení stavby.
The effect of moisture in building - causes, consequences, possible solutions
Keywords: Vlhkost; projevy; příčiny; zdroje; vliv; průzkum a diagnostika; ochranná opatření; odvlhčování; vzorky; stupeň vlhkosti.; Humidity; symptoms; causes; resources; influence; research and diagnostics; safeguards; dehumidification; samples; moisture level.