Využití alternativních a augmentativních forem komunikace u dětí s Dětskou mozkovou obrnou v Českých Budějovicích - Blechová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2012)
Teoretická část obsahuje vymezení dětské mozkové obrny a k ní přidružených postižení, krátké osvětlení pojmu komunikace a souhrn nejpoužívanějších, ale i novějších metod a pomůcek pro alternativní a augmentativní komunikaci. Prvním cílem práce je získání přehledu o metodách a systémech alternativní a augmentativní komunikace využívaných na území Českých Budějovic při nácviku komunikace a při komunikaci samotné s dětmi s dětskou mozkovou obrnou. Druhý cíl práce je zjistit, jaký postoj k těmto metodám zaujímají rodiče dětí s dětskou mozkovou obrnou, kteří je zároveň u svých dětí využívají. Pro získání dat byl využit kvalitativní výzkum, konkrétně metody pozorování a dotazování pomocí strukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami. Rozhovory byly poskytnuty vybranými rodiči dětí s dětskou mozkovou obrnou, kteří s nimi komunikují s využitím metod alternativní a augmentativní komunikace a odbornými pracovníky, kteří s těmito dětmi pracují. Rozhovory byly uskutečněny v centru ARPIDA, o.s. a v centru Světluška, o.p.s. v Českých Budějovicích. Z výzkumu vyplynulo, že dotazovaní odborní pracovníci z Českých Budějovic z alternativních a augmentativních metod pro nácvik komunikace s dětmi s dětskou mozkovou obrnou nejvíce používají Výměnný obrázkový komunikační systém a jako podpůrnou metodu komunikační tabulky. Rodiče, kteří se rozhodli využívat metody alternativní a augmentativní komunikace na nich veskrze shledávají jen klady. Práce by mohla sloužit jako informační materiál pro rodiče, odborné pracovníky i zájemce o systémy alternativní a augmentativní komunikace.
Application of the alternative and augmentative forms of communication by children suffering the Infantil cerebral palsy in České Budějovice
Keywords: Alternativní komunikace; Augmentativní komunikace; Dětská mozková obrna; Komunikace; Výměnný obrázkový komunikační systém; Alternative communication; Augmentative communication; Infantil cerebral palsy; Communication; The Picture Exchange Communication System