Změny daňového mixu ve státech Evropské unie - Beranová, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá vývojem daňových mixů členských států EU. Jedním z cílů Evropské unie je sladit daňové systémy jednotlivých členských států z důvodu lepšího fungování jednotného trhu v rámci Evropské unie. Z tohoto důvodu může docházet ke změnám v daňových mixech členských států. Hlavním cílem práce je ve vymezeném období zjistit změny podílů výnosů jednotlivých daní na celkovém daňovém výnosu ve státech Evropské unie, identifikovat skupiny podobných států a pokusit se vysvětlit zjištěné výsledky pomocí vybraných ekonomických ukazatelů. K analýze vývoje daňových mixů členských států byla použita shluková analýza v letech 1995, 2002 a 2015. Výsledkem shlukové analýzy bylo vymezení skupin států, u nichž je složení daňového mixu co nejpodobnější. Pomocí variačního koeficientu byla následně popsána změna podílů vybraných daní na celkovém daňovém příjmu mezi roky 1995, 2002 a 2015. Použitá data pochází z databáze Eurostat. Analýza variačních koeficientů nepotvrdila v rámci celé Evropské unii konvergenci daňových mixů. Až po rozdělení členských států na původních 15 členských států a státy, které vstoupily do EU od roku 2004, projevila se konvergence. Tyto trendy, ale nejsou příliš výrazné.
Changes in the tax mix in EU Member States
Keywords: daňový mix; Evropská unie; shluková analýza; variační koeficient; konvergence; tax mix; European Union; cluster analysis; variation coefficient; convergence