Hormonálně řízená obrana proti hmyzím patogenům - Bodláková, Karolina (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této práce bylo charakterizovat vliv hmyzího patogenu (entomopatogenní nematoda Steinernema carpocapsae) a včelího jedu (jed ze včely Apis mellifera) na aktivitu trávicích enzymů (amylázy, lipázy, proteázy) a na produkci adipokinetického hormonu v mozku švába amerického Periplaneta americana. Na pokusy byli použiti dospělí jedinci z chovů Entomologického ústavu BC AVČR. Hmyzí patogen/jed byl do těla švába vpraven injekčně 24 hodin před samotným stanovením enzymatické aktivity a hladiny AKH v mozku. Výsledky ukázaly, že nematoda nemají žádný efekt na enzymatickou aktivitu ani na hladinu AKH. Oproti tomu včelí jed částečně zvýšil aktivitu trávicích enzymů, ale stále není známá role AKH během tohoto procesu.
Hormonally controlled defense against insect pathogens
Keywords: šváb americký; entomopatogenní nematoda; včelí jed; trávicí enzymy; adipokinetické hormony; american cockroach; entomopathogenic nematode; bee venom; digestive enzymes; adipokinetic hormones