Exotické pohádky, jejich analýza a vliv na české pohádkové prostředí - Kodetová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá pohádkami exotických zemí (a kontinentů) Afriky, Ameriky, Austrálie, Japonska, Číny, Indie, dále pohádkami inuitskými. Vybrané pohádky jsou představeny, analyzovány, srovnány mezi sebou. Zároveň jsou vyhledávány podobnosti s českým pohádkovým prostředím. V úvodní časti je k nalezení i obecná teorie pohádky. Jedním z cílů této práce je také seznámení s novými zdroji. Praktická část zkoumá povědomí žáků šestých tříd základní školy o světových pohádkách. Součástí výzkumu je také dotazník pro učitele českého jazyka na zkoumaných školách, v němž je kladen důraz na zjištění možností praktického využití pohádek ve výuce.
Exotic tales, their analysis and impact on the Czech fairytale milieu
Keywords: pohádka; exotické; Afrika; Amerika; Austrálie; Japonsko; Čína; Indie; Inuité; fairytale; exotic; Africa; America; Australia; Japan; China; India; Inuit