Problematika výskytu triggerpoints v oblasti šíje u administrativních pracovníků a možnosti jejich ovlivnění pomocí kinesio tapu - Kandlíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá problematikou výskytu trigger points v oblasti šíje u administrativních pracovníků. Cílem práce bylo přiblížit problematiku výskytu reflexních změn ve svalech přetěžovaných oblastí šíje a nastínit možnosti konkrétních metodik při jejich řešení. Reflexní změny v oblasti šíje vznikají především díky nerovnováze mezi dlouhodobým udržováním statické polohy při práci s počítačem a mezi kompenzační pohybovou aktivitou. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá spoušťovými body, jejich charakteristikou, vznikem, vyšetřením, ošetřením a výskytem v konkrétních svalech v oblasti šíje. Dále pak metodou kinesiotapingu, její historií, účinky, možnostmi a technikami aplikace kinesio tapu. Posledním tématem teoretické části je ergonomie práce s počítačem, rizika této práce, ergonomické požadavky, správný sed, alternativní typy sezení a kompenzační cvičení při práci. Praktická část byla prováděna formou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvořili čtyři probandi. Výzkum byl prováděn pomocí kazuistik. Každá kazuistika obsahuje anamnézu, vstupní kineziologický rozbor, popis jednotlivých terapií a výstupní kineziologický rozbor. Dvěma probandům z výzkumného souboru byl po dobu jednoho měsíce opakovaně aplikován kinesio tape. Dvěma dalším probandům byly po dobu jednoho měsíce dvakrát týdně prováděny individuální terapie. Výzkum ukázal, že obě metody, tedy kinesiotaping i individuální kinezioterapie měly pozitivní vliv na zdravotní stav probandů. U všech čtyř probandů došlo k subjektivnímu i objektivnímu zlepšení. Tato bakalářská práce může sloužit fyzioterapeutům i studentům fyzioterapie k lepší orientaci v problematice výskytu spoušťových bodů v oblasti šíje a možnostech jejich ovlivnění. Může také pomoci informovat laickou veřejnost jak těmto problémům předcházet díky správné ergonomické úpravě pracovního místa a kompenzací sedavého zaměstnání pomocí cvičení.
Administrative workers' neck triggerpoints and possibility of their kinesiotaping
Keywords: trigger points; spoušťové body; reflexní změny; kinesiotaping; trigger points; starters; reflexive changes; kinesiotaping