Prostorová diferenciace míry kouření tabáku ve světě - Tomášková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá prostorovou diferenciací míry kouření tabáku ve světě na úrovni jednotlivých států. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Jejím cílem je analýza míry užívání tabáku v jednotlivých státech světa a vytvoření obecnějších výstupů na makroregionální úrovni na základě získaných výsledků. Zkoumaný sociopatologický jev je analyzován pomocí devíti socioekonomických ukazatelů, které jsou rozděleny do tří skupin - ekonomické, sociální a ostatní. Pomocí korelační analýzy zvolených determinantů dochází ke sledování závislosti jednotlivých ukazatelů s podíly dospělých kuřáků. Za pomoci vytvořených mapových výstupů jsou objasněny některé prostorové rozdíly, určitá specifika a pravidelnosti sledovaného jevu, které v závěru práce potvrzují nebo vyvracejí stanovené hypotézy.
Spatial Differentiation of Tobacco Smoking Rates in the World
Keywords: dospělí kuřáci; prostorová diferenciace; sociálně-patologický jev; tabák; kouření; svět; adult smokers; spatial differentiation; socially pathological phenomenon; tobacco; smoking; world