Radiologické zbraně a možnosti jejich zneužití při teroristickém útoku v Českých Budějovicích - Šarvaic, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce pojednává o záchranném systému České republiky. Popisuje Integrovaný záchranný systém České republiky, jeho složky a jak by měl postupovat na místě mimořádné události. V práci jsou shrnuty a popsány možné postupy Integrovaného záchranného systému při konkrétní mimořádné události, teroristickém útoku použitím radiologické zbraně. Dále pojednává o možnostech provedení teroristické akce ve vyspělých státech, v České republice, dále o možném užití radioaktivního materiálu k výrobě radiologické zbraně a následné užití této zbraně teroristickou skupinou v městském prostředí. Bakalářská práce také srovnává záchranné systémy uvedených vyspělých států s Českou republikou a taktéž ochranu a obranu těchto států před možným napadením teroristické skupiny. Dále popisuje ochranu a obranu ve vybraných státech a zapojení záchranných sborů do činností při vzniklé mimořádné nebo jiné situaci. Dále práce srovnává vybavení uvedených státu ochrannými prostředky pro civilní obyvatelstvo a zda je toto k dispozici v dostačujícím množství. Cílem práce je, na základě těchto poznatků prokázat, že Česká republika má srovnatelný záchranný systém s vyspělými státy, a tento je schopný profesionálně zvládnout ochranu obyvatelstva před použitím radiologické zbraně.
Radiologic weapons and the possibilities their misuse in terorist attack in České Budějovice
Keywords: Integrovaný záchranný systém; terorismus; radiologická zbraň; ochrana; obrana; záchranný sbor; teroristický útok; ochranné prostředky; Integrated Rescue System; terrorism; radiological weapon; protection; defence; rescue force; terrorist attack; protective means