Motivace a odměňování zaměstnanců v malých podnicích - Chladová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Otázka motivace je velice významná ve všech podnicích a to bez ohledu na to, kolik pracovníků konkrétně zaměstnávají. Dobře motivovaní zaměstnanci často pracují lépe, svědomitěji a jsou více loajální. Díky tomu jsou základem úspěchu a představují konkurenční výhodu podniku. Hlavním cílem této bakalářské práce je analýza a zhodnocení současného systému odměňování a motivace zaměstnanců v malých podnicích. V případě nalezení nedostatků dále navržení nové zdokonalené koncepce, která napomůže ke zvýšení pracovní motivace a spokojenosti zaměstnanců a tím také větší prosperitě a konkurenceschopnosti podniku. Zdroj informací poskytla odborní literatura a vlastní šetření pomocí dotazníků a řízeného rozhovoru. První část práce se zabývá definicí malých podniků, základní charakteristikou motivace, teorií motivace, stimulace a odměňování. Následující část popisuje vybrané skupiny podniků a jejich systém odmě%nování a motivace zaměstnanců. Pro účely této práce byly vybrány 3 zastupující skupiny podniků a to podle svého oboru podnikání, kterými je stavebnictví, obchodní činnost a hotelnictví. Značná část práce je věnována analýze dotazníkového šetření zaměřeného na celkovou pracovní spokojenost a motivaci zaměstnaců v každé zastupující skupině podniků. Na základě vyhodnocení všech informací byla navržena následující doporučení: - dbát na přesnou kodifikaci formálních vztahů - jasně definovat způsob hodnocení a následné odměňování - zdokonalit komunikaci na pracovišti - písemně formulovat zaměstnanecké výhody, seznámit s nimi zaměstnance a zamyslet se nad jejich možným rozšířením - vyjádřit spokojenost s dobře odvedenou prací zaměstnance - projednat ve spolupráci se zaměstnanci možnosti zlepšení pracovního prostředí. Tato doporučení jsou jednou z možností vedoucí k celkové spokojenosti zaměstnaců a tím také samotné prosperitě analyzovaných malých podniků.
Motivation and remuneration of employees in small enterprises
Keywords: dotazník; malý podnik; motivace; odměňování; řízený rozhovor; spokojenost; stimulace; guided interview; motivation; questionnaire; remuneration; satisfaction; small enterprise; stimulation