Teoretické studium interakce derivátů helicenu s DNA - Kubelka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem na poli interakcí mezi dvouvláknovou DNA a [6]helicenem a jeho deriváty za použití metod výpočetní chemie, jmenovitě PM6-D3H4X a DFT s funkcionálem BLYP. Zaměřili jsme se na dva hlavní vazebné motivy, tj. interkalace a vazba do malého žlábku a vyhodnocovali jsme jejich interakční energie pomocí metody counterpoise. Vazba je slabě stereospeciická a interkalace je energeticky preferovanější vazebný motiv oproti vazbě do malého žlábku. Kromě toho jsme vyhodnocovali použitelnost semi-empirické metody pro výpočet takovýchto komplexů.
Theoretical study of helicene derivatives interaction with DNA