Der interkulturelle Vergleich der Märchen von Brüdern Grimm und K. J. Erben - Papoušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá srovnáním děl německých a českých autorů pohádek. Jako zástupci obou kultur byli vybráni bratři Grimmové a K. J. Erben. Na pohádky těchto autorů bude nahlíženo z interkulturního hlediska. Jelikož každá kultura disponuje rozdílnými vlastnostmi, také pohádky těchto kultur mají rozdílnou podobu. Nejprve bude vycházeno především ze základní odborné literatury k interkulturní komunikaci a k problematice pohádek, dále z literatury věnující se bratřím Grimmům a K. J. Erbenovi. Poté bude analyzováno a srovnáno pět pohádek bratří Grimmů a pět pohádek K. J. Erbena. Tato analýza a srovnání tvoří jádro práce, přičemž od každého autora budou vybrány čtyři rozdílné pohádky a jedna pohádka se bude zabývat stejným příběhem.
The intercultural comparison of fairy tales of Brothers Grimm and K. J. Erben
Keywords: pohádky; interkulturní komunikace; bratři Grimmové; K. J. Erben; lidové pohádky; fairy tales; intercultural communication; the Brothers Grimm; K. J. Erben; folk fairy tales