Časově rozlišená spektroskopie světlem indukovaných procesů - Kuznetsova, Valentyna (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato dizertační práce je věnována studiu fotofyzikálních vlastností fotosyntetických pigmentů. Stručný úvod do oboru je uveden v Kapitole 1. Ve studiích prezentovaných v této práci byla použita femtosekundová pump-probe spektroskopie pro stanovení vztahu mezi molekulární strukturou karotenoidů a jejich spektroskopickými vlastnostmi. Experimentální metody a metody analýzy dat jsou popsány v Kapitole 2. Kapitola 3 se zabývá zkoumáním vlivu izomerizace na dynamiku excitovaného stavu karotenoidu fucoxanthin obsahujícího karbonylovou skupinu. V Kapitole 4 je pro odhad struktury neznámého karotenoidu z Chromera velia použita schopnost karbonylových karotenoidů účastnit se protolytických reakcí s rozpouštědly. V Kapitole 5 byly studovány spektroskopické vlastnosti stavu S1 tří lineárních karotenoidů po nadměrné excitaci stavu S2. V Kapitole 6 je uvedena femtosekundová spektroskopická srovnávací studie Orange a Red Carotenoid Proteins, které obsahuji různé karotenoidy.
Time-resolved spectroscopy of light-induced processes
Keywords: karotenoidy; karbonylové karotenoidy; dynamika excitovaných stavů; molekulární struktura; závislos na rozpouštědle; carotenoids; carbonyl carotenoids; excited state dynamics; molecular structure; solvent dependence