Úloha sestry v péči o hospitalizovaného suicidálního pacienta. - Srbová, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Současný stav: Suicidium je jedním z nejvýznamnějších problémem v oblasti veřejného zdraví Tato bakalářská práce se zaměřuje na úlohu sestry v péči o hospitalizovaného suicidálního pacienta. Teoretická část se zaměřuje na příčiny vzniku, rizikové faktory a prevenci rizik suicidálního jednání, intervence z pohledu sestry, monitoraci stavu pacienta, zajištění bezpečného prostředí a krizovou intervenci. Cíle práce: 1. Zmapovat činnosti sestry v péči o hospitalizovaného suicidálního pacienta na akutním psychiatrickém oddělení. 2. Zjistit, jaká bezpečnostní opatření jsou uplatňována při poskytování ošetřovatelské péče hospitalizovanému suicidálnímu pacientovi na akutním psychiatrickém oddělení. Metodika: Výzkumná část byla provedena pomocí výzkumného šetření formou polostrukturovaného rozhovoru, který obsahoval 18 otázek. Odpovědi byly zpracovány do 8 kategorií, které se dále dělily na podkategorie. Pro analýzu dat bylo použito otevřené kódování, pomocí metody tužka a papír. Výzkumný soubor: Záměrně vybraný výzkumný soubor, který tvořilo 13 sester pracujících na akutním psychiatrickém oddělení. Výsledky práce: Z výsledků výzkumného šetření plyne, že úloha sestry v péči o hospitalizovaného suicidálního pacienta je stěžejní, nevykonává pouze ošetřovatelskou péči a nezaměřuje se pouze na suicidálního pacienta, ale i jeho rodinu a okolí. Ne vždy jsou ale podmínky pro práci sestry příznivé. Doporučujeme se zaměřit na rozvoj možností vzdělání, zdravotnického managementu tak, aby měly sestry na suicidální pacienty více času, a technické zabezpečení oddělení, jako je kamerový systém, který není dostupný všude. Využití v praxi: Bakalářská práce může být použita jako studijní materiál pro sestry a studenty ošetřovatelství, výsledky mohou být publikovány v časopisech a na odborných konferencích.
The role of nurse in care of hospitalized suicidal patient.
Keywords: psychiatrie; suicidium; suicidální pacient; sestra; psychiatry; suicide; suicidal patient; nurse