Problematika osobní asistence u lidí s handicapem - Píchová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Osobní asistence je jeden z druhů komplexní péče o osoby se zdravotním postižením, ale je velmi výjimečná tím, že klient, si sám určuje, jakou péči a v jakém rozsahu potřebuje a jakou chce využít. Bez služeb osobní asistence by klient v mnoha případech musel trvale žít v nějakém zařízení, kde by o něho bylo pečováno. Tato práce čtenáře na svém začátku informuje o teorii osobní asistence. Na prvních stranách jsou zpracovány informace týkající se uživatelů i poskytovatelů této sociální služby. Autor se dále zamýšlí nad novým zákonem 108/2006Sb. o sociálních službách, platným od 1.1.2007 , ve kterém je osobní asistence poprvé ve své historii ukotvena. Na následujících stranách popisuje změny, které zákon přináší pro poskytovatele i uživatele osobní asistence. Zmapování a definice problémů týkajících se právě této sociální služby, je hlavním cílem práce. Autor se snažil porovnat názory klientů a jejich rodinných příslušníků s názory osobních asistentů na problematiku osobní asistence. Čtenář by se měl, mimo jiné, dozvědět, co tato profese obnáší, udělat si představu, jak asistence vlastně probíhá a jaký člověk ji může provádět. Tato práce se zabývá problematikou osobní asistence a jejím posláním bylo na problémy poukázat. Hlavní přínos je v nastínění problémů osobní asistence, zmapování názorů respondentů, kteří byli z řad uživatelů, osobních asistentů a rodin lidí se zdravotním postižením a v seznámení čtenářů s osobností asistenta a sociální službou osobní asistence. Přínos této práce je o to větší, že začal platit nový zákon o sociálních službách a tím nastaly nové problémy v poskytování této sociální služby.
Problems with the personal assistance for people suffering from certain handicap
Keywords: Osobní asistence; osobní asistent; financování; Personal assistance; financing