Ekonomické aspekty pěstování energetických rostlin - Veselý, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
Společnost se snaží najít nové obnovitelné zdroje a technologie, aby byla zabezpečena stále se zvyšující spotřeba energie. Takovým staronovým zdrojem by mohla být biomasa. Otázkou je, která z mnoha druhů biomasy by byla nejvhodnější a nejefektnější z ekonomického hlediska. Bakalářská práce se zabývá ekonomickým hodnocením vybraných rostlin potenciálně vhodných pro energetické využití. Pro porovnání byly vybrány čtyři druhy energetických rostlin: Konopí setého (Cannabis sativa L.), Lesknice rákosovité (Phalaris arundinacea L.), Ozdobnice čínské (Miscanthus giganteus), Kukuřice (Zea mays L.). Literární část se zabývá obecným popisem obnovitelných zdrojů energie, zejména biomasy. Další část práce je zaměřena na agrotechnické postupy při pěstování výše uvedených druhů rostlin a způsoby energetického využití vybraných rostlin. V analytické části byly rostliny navzájem porovnány z ekonomického hlediska v rámci aktuálních cenových vstupů a výstupů. Z použité ekonomické analýzy byla následně určena perspektiva jednotlivých rostlin k jejich energetickému využití pro přímé spalování. Konopí seté vykazuje bez dotací zisk 1991 Kč/ha a s dotacemi 8551 Kč/ha. Průměrná výkupní cena sušiny je 2350 Kč/t. Celkové náklady na jeden rok činí 18289 Kč/ha. U Lesknice rákosovité byly náklady vyčísleny na 7982 Kč. Finanční zisk z jednoho hektaru je 268 Kč. S dotací je zisk 6829 Kč/ha. Ozdobnice čínská vykazuje ztrátu 3944 Kč/ha, s dotacemi je zisk 2617 Kč/ha. Náklady na jeden hektar jsou 17944 Kč. Náklady na pěstování kukuřice jsou 24013 Kč/ha Z grafu vyplývá, že ztráta z jednoho hektaru je 2293 Kč a s dotacemi je zisk 4269 Kč.
Economical aspects of qrowing of selected energy crops
Keywords: Biomasa; Konopí seté; Lesknice rákosovitá; Ozdobnice čínská; Kukuřice; Biomass; Cannabis sativa L.; Phalaris arundinacea L.; Miscanthus giganteus; Zea mays L.