Jazyk a styl časopisu Sestra - Mužíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této diplomové práce je jazyková a stylová analýza časopisu Sestra. Jde o odborný měsíčník věnovaný sestrám a nelékařským pracovníkům ve zdravotnických zařízeních, vydávaný je od roku 1991 a na jeho distribuci se podílí již několikáté vydavatelství. Práce je rozdělena na tři části. První je kapitola teoretická, v níž je pojednáno o funkčních stylech, jak na ně nahlížejí a je pojmenovávají různí stylisté. V časopise je zastoupeno několik stylů, některé texty hranice jednotlivých stylů překračují. Následuje část praktická, v níž bude pozornost věnována charakteristice časopisu, sebeprezentaci a také krátce časopisu Zdravotnická pracovnice, který Sestře předcházel. Opomenuta není ani proměna formální stránky ? týká se jak obálky, tak vnitřního uspořádání časopisu. Důležitými složkami časopisu je tedy obálka, úvodníky, odborná část časopisu (přílohy a tzv. tematické sešity) a ostatní texty. Ačkoliv se časopis během let proměnil, typy textů výraznými změnami neprocházejí, jiné je pouze zastoupení funkčních stylů. Další úsek praktické části je zaměřen na rozbor na úrovni textu (jazyka a stylu) jednotlivých funkčních stylů ? půjde o styl odborný, učební, umělecký, publicistický, reklamní a administrativní. Obecněji podotknu také jazykovou stránku, a to v rovině hláskoslovné, tvaroslovné a lexikální. Poslední kapitolou je část výzkumná, založená na dotazování zdravotnických pracovníků ? čtenářů časopisu Sestra. I přesto, že jde o časopis kvalitní a na dobré úrovni, mohou jejich odpovědi a připomínky prospět časopisu samotnému, jak jej čtenářům více přiblížit, zpříjemnit či jak odstranit případné nedostatky. V této části nechybí vyhodnocení výzkumu a návrhy na změnu časopisu.
The language and style of the "Sestra" journal
Keywords: jazyk; styl; analýza; časopis Sestra; language; style; analysis; journal Sestra