Jana Zátková (1859-1933). Zapomenutá osobnost jihočeské historie? - Bílková, Klára (Jihočeská univerzita, 2008)
Předložená bakalářská práce je pokusem o první komplexnější zachycení života a veřejné činnosti významné českobudějovické rodačky Jany Zátkové, která se do historie města zapsala nejen jako manželka vůdce českobudějovických Čechů Augusta Zátky. Své místo v dějinách rodného města i jihočeského regionu si zajistila především svou činností pro českou mládež a zejména pak vybudováním prvního českého dívčího lycea v Čechách. Práce je, kromě úvodu a závěru, rozdělena do pěti kapitol. První z nich je zaměřena na historii obou rodů, z nichž Jana Zátková pocházela (tj. Strandlů a Klavíků). Druhá kapitola popisuje její rodinné zázemí, dětství a výchovu až do doby sňatku s Augustem Zátkou. Jejich manželství je věnována třetí kapitola, která přibližuje také rodový původ Augusta Zátky a jeho veřejnou činnost, neopomíjí však ani životní osudy jejich tří dětí. V předposlední kapitole je zachycena veřejná činnost Jany Zátkové v rámci dámského spolku Ludmila. Poslední, pátá, kapitola pojednává o závěrečných letech jejího života.
Jana Zátková (1859-1933). Forgotten personality in the History of South Bohemia?
Keywords: Jižní Čechy; České Budějovice; Libnič; Češi a Němci; Strandlovi; Klavíkovi; Zátkovi; rodinný život; veřejná činnost; dámský spolek Ludmila; dívčí vzdělání; charitativní činnost.; South Bohemia; České Budějovice; Libnič; Czechs and Germans; Strandl; Klavík and Zátka families; private life; public activities; ladies´ society called Ludmila; girls´ education; charitable activities.