ÚLOHA SPECIÁLNÍ KYNOLOGIE VE VZTAHU K OCHRANĚ OBYVATELSTVA - Homolka, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Ochrana obyvatelstva je jednou z nejdůležitějších činností, kterými se musí zabývat vlády jednotlivých států. V civilizovaném světě se tak bezpochyby děje, do této ochrany se zapojuje velké množství jednotlivých záchranných složek a ozbrojených sborů a na tuto činnost jsou vynakládány nemalé finanční prostředky. V dnešní době je kladen velmi velký důraz na boj proti terorismu, jehož projevy můžeme pozorovat po celém světě. Teroristické útoky jsou nejčastěji vedeny proti civilnímu obyvatelstvu. Děje se tak například umístěním nástražného výbušného systému do míst, kde se zdržuje velký počet osob, zakládáním požáru na takových místech, nebo o akce střelců, kteří se snaží zabít a zranit co největší množství lidí. Zde musí při ochraně obyvatelstva docházet mimo jiné k pátrání po možných prostředcích využívaných k těmto útokům, a to po výbušninách, akcelerantech hoření a střelných zbraní. Není to však jen terorismus, který ohrožuje civilní obyvatelstvo. Velmi nebezpečnými jevy jsou i zneužívání omamných a psychotropních látek nebo jiná závažná trestná činnost. Těmto jevům je třeba v co největší míře předcházet, nebo je následně velmi rychle vyšetřit, aby mohlo dojít k dopadení osob, které takové činy páchají. Nakonec musí být složky, které se podílejí na ochraně obyvatelstva, připraveny na pátrání po ztracených osobách v rozlehlých terénech, jejich nalezení v sutinách nebo lavinách. Ke všem těmto činnostem se dají velmi úspěšně použít, člověku nejbližší zvířecí společníci, psi. Toto zvíře disponuje takovými vlastnostmi, že i v dnešní moderní době má své nezastupitelné místo právě ve mnoha činnostech, které s ochranou obyvatelstva přímo souvisejí. V této práci jsou popsány způsoby, kterými se v rámci speciální kynologie, psi podílejí na ochraně obyvatelstva, je zde popsána jejich výjimečnost a nenahraditelnost.
THE ROLE OF SPECIAL CYNOLOGY IN RELATION TO THE PROTECTION OF POPULATION
Keywords: speciální kynologie; pes; pach; ochrana obyvatelstva; integrovaný záchranný systém; special kynology; dog; scent; civil protection; integrated rescue system