Vertikály krajiny - Horynová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce je zaměřena prakticky, tvoří jí malířský cyklus osmi krajin s motivy vertikál. Jedná se o olejomalby větších formátů. V teoretické části se práce zabývá současným vnímáním vztahu člověka a krajiny, z kterého vychází i dnešní pojetí krajinomalby. Na příkladech současných českých krajinářů jsou ukázána některá témata, která jsou v krajinomalbě posledních čtyřiceti let aktuální. Je to například krajina jako rozhraní konkrétní a abstraktní malby, krajiny uvnitř nás, krajina naší civilizace. Dále je rozebírán motiv vertikály, která vyznačuje prostor mezi dvěma hlavními prvky krajiny - nebem a zemí, což je základní prostor lidské existence.
Vertical motives of landscape
Vertical motives of landscape
Keywords: Krajina; krajinomalba; vertikála; horizont; domov; genius loci; příroda; les; krajina vnitřní; krajina duše.; Landscape; landscape-painting; vertical; horizon; home; genius loci; nature; forest; country Home; country Soul.