Etický rozměr diskriminace a stigmatizace u lidí s psychotickým onemocněním a vliv sociální práce na jejich mírnění - Křistková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou diskriminace a stigmatizace osob psychotickým onemocněním, jejím etickým i právním rozměrem a specifiky sociální práce s touto cílovou skupinou. Tato práce se skládá z 5 kapitol. V první kapitole stručně definuji zdraví a nemoc obecně a specifika duševního zdraví a duševní poruchy. V druhé kapitole popisuji psychotické onemocněn všeobecně tzn. vznik, příznaky a projevy, léčbu a stručně představuji i jednotlivé typy psychotických onemocnění. Ve třetí kapitole se zaměřuji na uplatňování etiky v sociální práci a na etickou a právní problematiku v psychiatrii. Čtvrtá kapitola se zabývá specifiky diskriminace a stigmatizace u osob s psychotickým onemocněním. Představuji nejčastější oblasti, ve kterých k diskriminaci dochází, důsledky, které diskriminace a stigmatizace přinášejí, aktivity vedoucí k jejich mírnění a právní normy, které mají vést k předcházení diskriminace a zajistit tak ochranu práv lidí s duševním onemocněním. Tuto problematiku eticky reflektuji. V páté poslední kapitole se zabývám specifiky sociální práce s lidmi s psychotickým onemocněním. Popisuji, jak s touto cílovou skupinou pracovat, představuji metody, pomocí kterých sociální práce pomáhá klientům s psychotickým onemocněním sociálně fungovat, začlenit je do společnosti a mírnit dopady stigmatizace a diskriminace
The Ethical Dimension of Discrimination and Stigmatization of People with a Psychotic Illness and the Influence of Social Work on its Reduction
Keywords: diskriminace; stigmatizace; psychóza; duševní onemocnění; etika; sociální práce; discrimination; stigmatization; psychosis; mental illness; ethics; social work