Germanismy v díle Ignáta Herrmanna Otec Kondelík a ženich Vejvara - Cinádrová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem bakalářské práce je jazyková analýza germanismů v díle Ignáta Herrmanna Otec Kondelík a ženich Vejvara. Teoretická část se opírá zejména o odborné studie a články věnující se germanismům v češtině, autorka představí jejich postavení v průběhu historického vývoje češtiny a vymezí základní terminologický aparát (germanismus, výpůjčka, internacionalismus). Po vlastní excerpci následuje lexikální analýza vybraných germanismů. Cílem práce je sestavit subkorpus germanismů slovní zásoby Ignáta Herrmanna s ohledem na zvolená klasifikační kritéria.
Germanisms in Ignat Herrmann's Novel Otec Kondelík a ženich Vejvara
Keywords: germanismus; Ignát Herrman; purismus; subkorpus; Germanism; Ignát Hermann; purism; subcorpus