Optimalizace daně z příjmů osoby samostatně výdělečně činné - Zborníková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá optimalizací daně z příjmů fyzických osob - konkrétně u osob samostatně výdělečně činných. Cílem bakalářské práce je vyhodnotit několik variant postupů v rámci daňové evidence poplatníka a výpočtu částky daně z příjmů fyzických osob pro stávající a bezprostředně následující zdaňovací období. První podstata tvoří teoretická část, která se skládá z odborné literatury a daňových zákonů. V této části jsou vymezeny teoretické pojmy, týkající se daně z příjmů fyzických osob. Patří sem například daň, základ daně, sazba daně, či legislativní postupy pro stanovení základu daně a následné vypočtené daňové povinnosti. V další části této práce je představen konkrétní daňový subjekt. Zde jsou popsány základní informace o daňovém subjektu a jeho podnikatelské činnosti. Daňový subjekt je pan Jiří, který vykonává hostinskou činnost, která je provozovaná na základě živnostenského oprávnění. V rámci daňové optimalizace jsou využity paušální výdaje a institut spolupracující osoby. S optimalizací daně z příjmů souvisí nejen propočet daně na zvoleném příkladu osoby samostatně výdělečně činné, ale také propočet při rozdělení daňového zatížení na spolupracující osobu a paušálních výdajů. Práce také zkoumá, jak optimalizace ovlivní sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění, které musí podnikatel odvádět. Na konci této práce je vyhodnocení všech možných variant a mé doporučení.
Optimization of income tax for self - employed persons
Keywords: daň; daňová optimalizace; paušální výdaje; daň z příjmů fyzických osob; osoba samostatně výdělečně činná; Personal income tax; self-employed; the tax; optimisation; the tax burden