Intervenční pohybový program pro ženy s využitím chůze naboso - Bendová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce byl návrh intervenčního pohybového programu s využitím chůze naboso a ověření rozvoje rovnovážných schopností testovaných žen. Ženy obecně často nosí nevhodnou vysokou či úzkou obuv, která má neblahý vliv nejen na rovnováhu ale také zkracování svalových partií, deformaci nožní klenby a prstů a další onemocnění pohybového systému. Pro výzkum bylo 20 žen rozděleno do experimentální a kontrolní skupiny. Ženy podstoupily vstupní a výstupní měření pomocí motorických testů na zjištění úrovně rovnovážných schopností. Vzhledem ke stanoveným předpokladům jsem došla k závěrům, že v porovnání se experimentální skupina oproti kontrolní zlepšila v 5 motorických testech ze 7, ve 2 testech byla úspěšnější kontrolní skupina, ale pouze v rámci zanedbatelných desetin vteřiny, tedy statisticky nevýznamným rozdílem. V poměru dosažených výkonů experimentální skupiny ve statické a dynamické rovnováze převýšila úspěšnost respondentek v dynamické rovnováze po absolvování programu s 51,85 % výsledky statické rovnováhy s 48,15 % o celé 3,7 %, tedy dynamická rovnováha je bosou chůzí více stimulována než ta statická. Vlivem cvičení a zařazení bosé chůze po celou dobu tříměsíčního programu se u experimentální skupiny podařilo dosáhnout zlepšení úrovně rovnovážných schopností.
Intervention motion program for women using walking barefoot
Keywords: barefoot; chůze; obuv; intervenční pohybový program; rovnováha; motorické testy; barefoot; walking; footwear; intervention program; balance; motorial tests