PŘÍSPĚVEK KE STUDIU A PREVENCI SEBEVRAŽD DOSPÍVAJÍCÍCH - Tomanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Jako téma své diplomové práce jsem zvolila ?Příspěvek ke studiu a prevenci sebevražd dospívajících.? Vzhledem k současnému stoupajícímu počtu pokusů o sebevraždu v této věkové skupině se domnívám, že je vhodné se problematikou více zabývat nejen v oblasti psychologické a medicínské, ale i mezi pedagogy. Právě ti jsou v těsném kontaktu s dospívajícími a mnohdy by stačila lepší znalost problematiky a připravenost pedagogů k zamezení pokusu o sebevraždu mladého člověka. V teoretické části této práce jsem se pokusila o stručný nástin problematiky sebevražedného jednání se zaměřením na cílovou skupinu dospívajících. V části praktické jsem se pokusila komparativní metodou porovnat kazuistiky dospívajících osob, které se pokusily o sebevraždu. Jakožto budoucí učitelka jsem porovnávala především aspekty pedagogické, které by vedly učitele k rozpoznání abnormálního chování u žáka a k možnosti zasáhnout a předejít tak sebevražednému pokusu.
THE CONTRIBUTION TO STUDY AND PREVENTION OF EPHEBIC SUICIDIES.
Keywords: Sebevražda; Suicidium; Sebepoškozování; Sebevražedný pokus; Sebevražedné jednání; Bilanční sebevražda; Impulzivní sebevražda; Skupinová sebevražda; suicide; self-mutilation; suicide attempt; suicide behavior; balance suicide; impulsive suicide; group suicide