Molekulárně-fylogenetická charakteristika izolátu Hymenolepis diminuta udržovaného v laboratorních podmínkáh - Řežábková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem této práce bylo potvrdit možnost kryptické diverzity v rámci druhu tasemnic Hymenolepis diminuta. Vnitrodruhová variabilita pěti izolátů H. diminuta byla charakterizována za využití molekulárně-fylogenetických analýz. Dále byl náš izolát H. diminuta, který je testován pro účely helmintoterapie, porovnávaný s dalšími izoláty získanými ze spolupracujících institucí. Výsledky neprokázaly kryptickou diverzitu u těchto porovnávaných izolátů. Bylo potvrzeno, že náš izolát, doposud charakterizovaný pouze na základě morfologie, je skutečně H. diminta.
Molecular-fylogenetic characteristic of the isolate Hymenolepis diminuta kept under laboratory conditions.
Keywords: Hymenolepis diminuta; tasemnice; kryptická diverzita; gen; cytochrom c oxidáza podjednotka I; fylogenetická analýza; sekvence; helmintoterapie; Hymenolepis diminuta; tapeworm; cryptic diversity; gene; Cytochrome c oxidase subunit I; phylogenetic analyse; sequences; helminthoterapy