Výstupy předškolního vzdělávání v oblasti jazyka a řeči u dětí z věkově homogenních a heterogenních tříd mateřských škol - Lapáčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je zjistit, v jaké míře dosahují děti očekávaných výstupů RVP PV v oblasti jazyka a řeči při ukončení předškolního vzdělávání a jaké jsou rozdíly mezi dětmi z věkově homogenních a heterogenních tříd městských mateřských škol. Teoretická část se zabývá vývojem jazyka a řeči, možnostmi narušení komunikační schopnosti v předškolním období, dále rozvíjením jazyka a řeči v mateřské škole a hodnocením vzdělávání v této oblasti. Praktická část vyhodnocuje výsledky výzkumného šetření ve srovnání homogenních a heterogenních tříd městských mateřských škol, a to v oblasti vyjadřování, gramatické správnosti řeči a výslovnosti.
Outputs of Pre-school Education in the Field of Language and Speech of Children from Homogeneous and Heterogeneous Classes in Kindergarten
Keywords: předškolní vzdělávání; jazyk a řeč; mateřská škola; RVP PV; výstupy předškolního vzdělávání; hodnocení vzdělávání; preschool education; language and speech; kindergarten; Framework educational programme for pre-school education; outputs of preschool education; evaluation of education