Stabilita nastavení centra rotace u kamery Infinia - Baki, Marcel (Jihočeská univerzita, 2015)
Moja bakalárska práca sa zaoberá témou Stabilita nastavenia centra rotácie u kamery InfiniaJa som sa vo svojej práci podrobne oboznámil so scintilačnou kamerou Infinia Hawkeye, ktorá je umiestnená na oddelení nukleárnej medicíny v Českých Budějoviciach. Cieľom mojej práce bolo zistiť, či centrum rotácie (C.O.R.) prebieha okolo pevnej osy a teda či nedochádza k jeho pohybu. Metóda ktorú som zvolil pre splnenie mojich cieľov bolo testovanie kamery, ktoré sa vykonávalo 360° akvizíciou okolo bodového zdroja 99mTc. Bodový zdroj bol prichytený na tyč a umiestnený na pacientovom lôžku kamery Infinia. Testovanie bolo prevedené s dvoma kolimátormi LEHR a LEGP v režimoch H a L. Toto testovanie vykonával rádiologický fyzik, vždy popoludní aby sa zabezpečil plynulý chod pracoviska. Testom sa potvrdila moja hypotéza, že hodnoty sa budú pohybovať v rozmedzí hodnôt udávaných výrobcom. Testovanie sa vykonávalo raz mesačne po dobu pol roka. Práve preto, že dnes vnímame obrovský technický pokrok, a vznikajú prístroje, ktoré nám umožňujú vytvárať čoraz kvalitnejšie a detailnejšie obrazy a prispievajú k lepšej diagnostike a liečbe je veľmi dôležité dbať na kvalitu kontroly. Pokroky v konštrukcii gama kamier sa za posledných niekoľko rokov zlepšili vo všetkých aspektoch kvality obrazu, hlavne pri tomografických obrazoch. Keďže zložitosť systému sa zvyšuje, začína byť dôležité, aby všetci pracovníci nukleárnej medicíny boli schopní rozoznať rôzne typy odchýlok, ktoré sa môžu vyskytnúť v zobrazovacích systémoch nukleárnej medicíny. Primárnym účelom programu kontroly kvality na oddeleniach nukleárnej medicíny je overiť, že získané obrazy budú presne odrážať rozloženie radiofarmaka vo vnútri pacienta. Úlohou kontroly kvality je odhaliť zmeny v gama kamerovom systéme, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvňovať interpretáciu klinických štúdií. Existuje veľké množstvo faktorov, ktoré sa podieľajú na konečnej kvalite obrazu ( či už je to homogenita, časové či energetické rozlíšenie, frekvencia impulzov, systém stredu rotácie, rotačná stabilita hlavy detektora). Počas každodenných vyšetrení je obmedzené množstvo času, ktoré môže byť rozumne venované systému kontroly kvality. Z toho dôvodu hlavným cieľom programu kontroly kvality by malo byť sledovanie tých parametrov, ktoré sú najviac citlivé na zmeny vo výkone systému a s najväčšou pravdepodobnosťou majú vplyv na klinickú štúdiu. Špeciálna séria skúšok kontroly kvality bola navrhnutá tak, aby sa zabezpečil optimálny výkon kamery. Po celú dobu klinickej prevádzky kamery, technici alebo fyzici v nemocnici pravidelne vykonávajú rôzne testy kontroly kvality, niektoré denne, iné týždenné alebo mesačne. Účelom týchto testov je sledovať deň za dňom výkon kamery a odhaliť zmeny z východiskovej hodnoty. Dodatočné testy kontroly kvality môžu byť vykonané na porovnanie správania sa rozličných systémov a optimalizáciu kvality klinických štúdii.
Centre of rotation stability setting for the INFINIA camera
Keywords: nukleárna medicína; scintilačná kamera; centrum rotácie; bodový zdroj; kontrola kvality; nuclear medicine; scintillation camera; centre of rotation; point source; quality control