Muži na rodičovské dovolené - výjimka nebo běžná věc? - Kořenská, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem mužů na rodičovské dovolené jak v České republice, tak ve vybraných zemích Evropské unie. Téma je velmi obsáhlé a tak je obtížné v limitujícím rozsahu vytvořit podrobnou analýzu. Nejprve jsou charakterizovány základní modely rodiny, které se vyskytovaly v průběhu historie současně s evolučními změnami společnosti. Dále je v práci nástin historického vývoje rodičovské a mateřské dovolené. Důležitou částí kvalifikační práce jsou kapitoly, v nichž je kladen důraz na otce, vývoj otcovství v minulosti, roli, kterou otec hraje v životních fázích dítěte do 6 let, tedy do doby, kdy je o dítě pečováno v domácím zázemí a v mateřské škole a také příklady otců trávících čas na rodičovské dovolené. Práce se zaměřuje na tři země Evropské unie: Českou republiku, Švédsko a Francii. V jednotlivých zemích je analyzována rodinná politika, porodnost a obecné charakteristiky mateřské a rodičovské dovolené. Součástí bakalářské práce jsou také tři mapové výstupy zachycující státy Evropské unie a v nich otcovskou dovolenou "daddy's day" a rodičovskou dovolenou, určenou ženám a mužům. Na závěr je uvedeno několik českých projektů spadajících pod záštitu organizace Ligy otevřených mužů, které se snaží napomáhat mužům, již se rozhodnou odejít na rodičovskou dovolenou.
Men on parental leave - exemption or a regular thing?
Keywords: rodičovská dovolená; otcovská dovolená; angažované otcovství; modely rodiny; parental leave; paternity leave; involved fatherhood; models of the family