Kultura mluveného projevu u žáků druhého stupně základních škol - Peštová, Alena (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá kulturou mluveného projevu u žáků na druhém stupni základní školy. V teoretické části jsou zpracovány poznatky z oblasti rétoriky, fonetiky, syntaxe či stylistiky. Práce dále obsahuje i pojednání o rozdělení lexika. Poslední dvě kapitoly teoretické části se zabývají neverbální komunikací a některými specifiky mluveného projevu. Výzkumná část obsahuje rozbory mluvených projevů šesti žáků deváté třídy základní školy. Projevy, které byly připravené a nepřipravené, byly analyzovány z hlediska fonetického, morfologického, lexikálního a syntaktického. Hodnocena byla i neverbální komunikace žáků.
Culture of Spoken Language among Pupils at Second Stage of Elementary School
Keywords: kultura mluveného projevu; rétorika; fonetika; morfologie; lexikum; syntax; stylistika; neverbální komunikace; culture of spoken language; rhetoric; phonetics; morphology; vocabulary; syntax; stylistics; nonverbal communication