Přenos rostlinných virů mšicemi - Holley, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na přenos rostlinných virů mšicemi. Mšice jsou celosvětově nejrozšířenějším a nejzásadnějším přenašečem rostlinných virů. Způsobují značné ztráty na výnosech zemědělských plodin i ovocných dřevin. Cílem práce je ověření přítomnosti viru v hmyzím vektoru. Izolovaná virová RNA byla použita pro reverzní transkripci k syntéze cDNA (complementary DNA). Získaná cDNA sloužila jako templátové vlákno pro PCR. Na základě výsledku PCR byl detekován virus šarky v mšici švestkové (Hyalopterus pruni).
Transmission of plant viruses by aphids
Keywords: přenos rostlinných virů; perzistentní přenos; neperzistentní přenos; vektor; mšice; transmission of plant viruses; persistent transmission; non-persistent transmission; vector; aphid