Management ošetřovatelské péče u pacienta s nitrolebním krvácením - Lesáková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou managementu ošetřovatelské péče u pacienta s nitrolebním krvácením. Většina pacientů, kteří nitrolební krvácení přežijí, zůstává trvale odkázána na péči druhých. Proto je důležité, aby péče o tyto pacienty byla co nejkvalitnější a měla plynulou návaznost. Cílem práce bylo zjistit úlohu sestry u pacienta s nitrolebním krvácením, dále zjistit, zdali sestry znají varovné známky zhoršujícího se stavu takového pacienta, jak spolupracují s jeho rodinou a jaké jsou možnosti následné péče o tyto pacienty. V empirické části diplomové práce bylo použito kvalitativně-kvantitativní šetření. Pro komplexní pohled na management ošetřovatelské péče byl technikou výzkumu zvolen polostrukturovaný dotazník s pacienty s nitrolebním krvácením a nestandardizovaný dotazník se sestrami, které pečují o tyto pacienty. Pro kvantitativní část výzkumu byly stanoveny dvě hypotézy ke dvěma z cílů diplomové práce. Obě hypotézy se statistickými metodami nepotvrdily. Pro kvalitativní šetření byly stanoveny čtyři výzkumné otázky. Respondenti popisovali úlohu sestry především v dopomoci pacientovi, dále v rehabilitační ošetřování a úlohu sestry v edukaci pacienta. Oslovení respondenti se shodli na vhodných a pohotových reakcích sester v případě zhoršení jejich stavu. Spolupráce rodiny a sester je dle pacientů bezproblémová. V rozhovorech s respondenty se ukazuje jako nedostatečné, že pacienti nejsou informováni o možnostech následné péče, které pro tyto pacienty existují. Výstupem diplomové práce je souhrnný edukační materiál o ošetřovatelské péči u pacienta s nitrolebním krvácením, který bude moci posloužit, jak studentům, tak sestrám pečujícím o tyto pacienty.
Management of nursing care of the patient with intracranial hemorrhage
Keywords: management ošetřovatelské péče; pacient; intracerebrální krvácení; subarachnoidální krvácení; rodina; role sestry; management of nursing care; patient; intracerebral hemorrhage; subarachnoid hemorrhage; family; role of the nurse