Fyzioterapeutická intervence u seniorů - Kubátová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem mé bakalářské práce je fyzioterapeutická intervence u seniorů. Stáří je vedle fyziologických změn provázeno i chorobami, které mohou vést ke snížení fyzické zdatnosti a soběstačnosti. Zároveň je častý i sedavý způsob života s nedostatečnou pohybovou aktivitou. Právě fyzioterapie je možností ke zlepšení funkčního stavu pohybového aparátu a tím zvýšení soběstačnosti a kvality života. V teoretické části práce jsou popsány fyziologické, psychické a sociální změny, které se během stárnutí u člověka objevují. Dále jsou zmíněny některé geriatrické syndromy, které souvisí s pohybovým aparátem a jsou významné z hlediska fyzioterapie. Další kapitola pojednává o významu fyzioterapie u seniorů a o specificitě kinezioterapie, manipulační léčby a fyzikální terapie u seniorů. V poslední části jsou popsány vhodné pohybové aktivity, kterým se mohou senioři věnovat. Výzkumná část práce je zpracována formou kvalitativního i kvantitativního výzkumu. Součástí výzkumu bylo odebrání anamnézy, kineziologický rozbor, vyšetření chodidla a statické stability a specifické testy chůze. Výzkumu se zúčastnilo 10 probandů žijících v domově pro seniory a 10 probandů žijících doma, jejichž výsledky byly následně porovnány. Všem probandům byl předložen i dotazník o povědomí o fyzioterapii pro zajímavost a získání přehledu z hlediska informovanosti seniorů, tudíž nebyly v práci stanoveny žádné hypotézy. Na základě vyšetření a ochoty podstoupit terapii bylo vybráno 6 probandů, kteří se podrobili terapii trvající 3 měsíce. Terapie se pak tedy zúčastnily 3 ženy z domova pro seniory a 2 ženy a 1 muž žijící doma. Cílem bakalářské práce bylo podat informace o možnostech fyzioterapie u seniorů se zaměřením na zlepšení parametrů chůze a udržení funkčního stavu pohybového aparátu. Terapie byla zaměřena na stimulaci a aktivaci svalů chodidel a podporu hybnosti kloubů dolních končetin. Výsledky vyšetření chodidla, statické stability a testů chůze dopadly lépe u seniorů žijících doma než v domově pro seniory. Po terapii došlo ke zlepšení parametrů chůze u všech šesti probandů a efekt terapie byl probandy hodnocen jako příznivý. Díky terapii došlo rovněž ke zlepšení stability stoje. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že informovanost ohledně fyzioterapie je srovnatelná u obou skupin probandů. Tato práce může být využita fyzioterapeuty a dalšími zdravotnickými pracovníky v domovech pro seniory, v nemocničních, rehabilitačních a podobných zařízeních ke zvýšení informovanosti.
Physioterapeutic intervention for seniors
Keywords: senior; fyzioterapie; chůze; pohybové aktivity; kinezioterapie; stáří; senior; physiotherapy; walking; physical activities; kinesiotherapy; old age