Dějiny obecné školy Zliv v letech 1889 až 1945 - Klíma, Martin (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá dějinami obecné školy Zliv v letech 1889-1945. Úvodní část práce je zaměřena na dějiny města a vzdělanosti v něm. Z důvodu rozsáhlosti tohoto tématu se práce zaměřuje pouze na obecnou školu ve Zlivi. Její jádro tvoří dvě kapitoly, které jsou podrobně zaměřeny na život na obecné škole v předválečném, meziválečném a válečném období. Práce popisuje učitelský sbor a řídící učitele, kteří ve sledovaném období ve škole působili. Dále se zabývá žáky a jejich školní výukou v daném časovém úseku. Jsou sem rovněž zahrnuty důležité události, které ovlivnily činnost školy. Posledními tématy, kterými se práce zabývá, jsou pravidelné školní události a oslavy. Tato bakalářská práce je zpracována zejména na základě školních kronik a kronik města.
History of Zliv's primary school from 1889 to 1945
Keywords: Dějiny vzdělávání; dějiny Zlivi; obecná škola; školní výuka; učitelé; žáci; školní akce a oslavy; mimořádné události.; History of education; history of Zliv; primary school; school education; teachers; pupils; school events and celebrations; extraordinary events.