Použití omezovacích prostředků v psychiatrické péči - Havlíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce s názvem Použití omezovacích prostředků v psychiatrické péči je prací teoretickou. Nabízí náhled do používání omezovacích prostředků, které jsou veřejností vnímány jako omezování lidské svobody, a do kompetencí sester na psychiatrických odděleních, které pečují o pacienty s duševním onemocněním nejen v případě omezení volného pohybu pacienta. Práce je vhodná nejen pro nelékařské zdravotnické pracovníky, ale i pro studenty zdravotnických oborů a laickou veřejnost. Na základě stanovených cílů byly formulovány dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka: Jaké jsou rozdíly v používání omezovacích prostředků v psychiatrické péči ve vybraných zemích Evropské unie? Druhá výzkumná otázka: Jaké jsou kompetence sester při používání omezovacích prostředků v psychiatrické péči ve vybraných zemích Evropské unie? Bakalářská práce vychází z českých i zahraničních publikací, internetových zdrojů, odborné databáze PubMed, ošetřovatelských standardů a vybraných zákonů pojednávajících o psychiatrické péči v jednotlivých zemích. Pro práci bylo zvoleno 6 vyspělých zemí napříč Evropskou unií, konkrétně Česká republika, Finsko, Švédsko, Dánsko, Nizozemí a Itálie. Trendem v těchto zmíněných zemích je postupné snižování počtu lůžek na psychiatrických odděleních nebo alespoň zkrácení doby hospitalizace a postupné směřování péče o duševně nemocné do center duševního zdraví a péče na komunitní úrovni. Ve všech zemích je také snaha snížit používání omezovacích prostředků a jejich používání se ve vybraných zemích trochu odlišuje. O omezení pacienta může výjimečně rozhodnout i nelékařský zdravotnický pracovník, musí ale o této skutečnosti neprodleně informovat lékaře. Kompetence sester pečujících o pacienta s duševním onemocněním jsou specifické ve srovnání s péčí o pacienty na standardním oddělení. V případě omezení pacienta v pohybu sestra provádí běžné ošetřovatelské intervence a často kontroluje pacienta. Z výsledků je patrné, že použití omezovacích prostředků je napříč vybranými zeměmi mírně rozdílné, ale ve všech zemích zůstává až jako poslední možností, kdy jiné metody selhaly a hrozí zranění pacienta nebo pracovníků oddělení. Kompetence jsou také trochu odlišné, nicméně vždy sestra provádí kontrolu použitého omezovacího prostředku, zajišťuje bezpečí pacientovi a provádí základní ošetřovatelské intervence.
The use of restraints in psychiatric care
Keywords: kompetence sestry; omezovací prostředky; psychiatrická péče; sestra na psychiatrii; země Evropské unie; competences of a nurse; restraints; psychiatric care; nurse at psychiatric ward; countries of the European Union