Výživa dojnic v daném zemědělském podniku - Placková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Předmětem této bakalářské práce je vyhodnocení úrovně výživy dojnic holštýnského skotu v daném zemědělském podniku. K danému tématu byl zpracován literární přehled. Vlastní práce se zabývá porovnáním výživových hodnot krmných dávek s doporučenou potřebou živin pro danou kategorii. Krmná dávka pro dojnice splňovala doporučené potřeby živin. Krmná dávka pro suchostojné krávy obsahovala nadbytek NL, a tudíž byla navrhnuta optimalizace. Dále byla posuzována kvalita silážovaných objemných krmiv. Porovnávaná mléčná užitkovost dojnic byla nižší o 615 kg mléka/dojnice/rok oproti užitkovosti populace holštýnského skotu v ČR.
Nutrition of dairy cows on a given farm
Keywords: výživa dojnic; potřeba živin; krmná dávka; objemná krmiva; dairy cows nutrition; nutrient requirements; feed ration; roughage feed