Sociálně charitativní aktivity katolické církve na jihu Čech v letech 1918-1950 - Emr, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá katalogovým utříděním organizací a institucí katolické církve schválených papežským stolcem a provozující sociálně charitativní práci na území Českobudějovické diecéze v daných letech. První část práce obsahuje informace o jednotlivých řádech a kongregacích, které v tu dobu působily na území Českobudějovické Diecéze, popis jejich příchodu do Čech, jejich hlavní zaměření, jejich vývoj, jejich úlohu za dob První republiky, za dob německé okupace a za doby začátku komunistické totality, doplněné o seznam organizací, které řádu náležely. Druhá část práce popisuje jednotlivá zařízení, jejich provoz, financování, úlohu řádových sester v nich a vliv jednotlivých časových období na jejich všeobecný chod. Je doplněn o tabulky zařízení uvádějící, která zařízení náležela kterému řádu, kde se nalézala a v jakém časovém období fungovala. Třetí část je shrnutí hlavních myšlenek této práce, sumarizace zařízení, porovnání jednotlivých řádů mezi sebou a vyhodnocení mých předpokladů.
Social and charity activities of catholic church on south of Bohemia in years 1918-1950
Keywords: Českobudějovická Diecéze; rok 1918-1950; historie sociálně charitativní práce; řády a kongregace a sociální práce; Školské sestry de Notre Dame; Milosrdné sestry svatého Karla Boromejského; Institut Blahoslavené Panny Marie; Milosrdné sestry svatého Vincence; Milosrdné sestry svatého Kříže; Šedé sestry III. řádu svatého Františka; Sestry Nejsvětější svátosti; sestry 3. Řádu premonstrátek; Milosrdné sestry svatého Františka pod ochranou svaté Rodiny; Školské sestry svatého Františka; Year 1918-1950; Českobudějovická diocese; history of social-charity work; friary and congregation and social work. Educational Sisters of Mercy de Notre Dame; Sisters of Mercy of St. Borromeo; Institutum Benate Maria Virgins; Sisters of Mercy of Saint Vincent; Sisters of Mercy of Holy Cross; Grey Sisters of Mercy of III. order of st. Francis Congregatio Sororum a Sanctissimo Sacramento; Sisters of 3. Friary of Premonstratensian; Third Order of St. Francis; Ordo Sancti Francisci