Occurrence of Synonymy in Academic Prose and Fiction./Výskyt synonymie v odborných textech a v textech prózy. - Karasová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá výskytem synonymie v odborných textech a textech prózy. Problematika synonymie byla v centru po dlouhou dobu a stále si zasluhuje mnoho pozornosti. Cílem této práce je nahlédnout na synonymii z odlišné perspektivy. Teoretická část popisuje teoretické pozadí synonymie od horních vrstev systému jazyka. Tyto teorie jsou dále srovnávány a studovány na praktických příkladech, které jsou zaměřeny na podobnosti a rozdíly v konotaci synonym. Diplomová práce má přispět zejména k výzkumu částečné synonymie a dále se zaměřuje na složky asociativního významu lišícího se na základě odlišného funkčního stylu. Práce má také okrajově přispět k tématu absolutní synonymie. Četnost výskytu složek asociativního významu a vyplývající poznatky jsou shrnuty v závěru práce.
Occurrence of Synonymy in Academic Prose and Fiction.
Výskyt synonymie v odborných textech a v textech prózy
Keywords: lexicology; lexical semantics; sense relation; meaning; synonymy; conceptual meaning; affective meaning; reflected meaning; connotative meaning; social meaning; affective meaning; collocative meaning; thematic meaning