Zavedení metody na stanovení vybraných kongenerů polychlorovaných bifenylů ve vodě metodou GC-ECD - Talaváňová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných kongenerů polychlorovaných bifenylů ve vodě metodou GC-ECD. Nejprve byl proveden vývoj a optimalizace analytické metody. Pro optimalizaci byly vybrány tyto parametry: průtok nosného plynu, objem nástřiku, teplota injektoru, splitless perioda, počáteční teplota kolony, teplotní gradient a teplota detektoru. Dále byla optimalizována doba extrakce. Nakonec byla metoda úspěšně zvalidována a testována na reálném vzorku vody.
Establishment of the method for determination of selected congeners of polychlorinated biphenyls in water using GC-ECD
Keywords: polychlorované bifenyly; plynová chromatografie; extrakce kapalina-kapalina; optimalizace; validace; polychlorinated biphenyls; gas chromatography; liquid-liquid extraction; optimization; validation