Narnie a Středozem: Etická fantasy C.S. Lewise a J.R.R. Tolkiena - Crkvová, Simona (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce je srovnávací analýza dvou anglických fantasy ság pro děti: The Chronicles of Narnia autora Cliva Staplese Lewise a The Hobbit i The Lord of the Rings autora Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Teoretická část práce podá informace o pohádkové a fantasy literatuře s přiblížením výše uvedených děl. Dále se bude zabývat životní zkušeností obou autorů, jejich spoluprací, a v neposlední řadě i morální filosofií Emmanuela Lévinase, zejména publikací Být pro druhého, jež se soustředí na etické otázky. Vlastní analýza se zabývá následujícími tématy: děti a dospělí, alternativní světy, vztah dobra a zla, konkrétní postavy a jejich náklonnost k dobru či zlu, posouzení odměn a trestů, a nejvyšší morální stav. Na základě této interpretace práce nastíní shodné a rozdílné přístupy obou autorů k této problematice.
Narnia and Middle Earth: Ethical Fantasy of C.S. Lewis and J.R.R. Tolkien
Keywords: Cílem této práce je srovnávací analýza dvou anglických fantasy ság pro děti: The Chronicles of Narnia autora Cliva Staplese Lewise a The Hobbit i The Lord of the Rings autora Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Teoretická část práce podá informace o pohádkové a fantasy literatuře s přiblížením výše uvedených děl. Dále se bude zabývat životní zkušeností obou autorů; jejich spoluprací; a v neposlední řadě i morální filosofií Emmanuela Lévinase; zejména publikací Být pro druhého; jež se soustředí na etické otázky. Vlastní analýza se zabývá následujícími tématy: děti a dospělí; alternativní světy; vztah dobra a zla; konkrétní postavy a jejich náklonnost k dobru či zlu; posouzení odměn a trestů; a nejvyšší morální stav. Na základě této interpretace práce nastíní shodné a rozdílné přístupy obou autorů k této problematice.; The Chronicles of Narnia; Clive Staples Lewis; The Hobbit; The Lord of the Rings; John Ronald Reuel Tolkien; "On Fairy-Stories"; The Ethics of the Other; children's fantasy literature