Počátky výtvarného zobrazování u dětí - Lukšová, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj grafomotoriky a výtvarného zobrazování v rámci ontogeneze. Teoretická část sleduje vývoj dětské kresby, jeho determinanty a vývojové souvislosti (motorika, kognice, emoce, sociální vývoj). Největší pozornost je věnována samotným počátkům tohoto vývoje výtvarného zobrazování, které se u dítěte začínají objevovat ve věku batolete. V praktické části je tento vývoj doložen na prvních výtvarných počinech dětí a je doplněn o pozorování a rozhovory s rodiči. Dětské artefakty jsou podrobeny analýze, kdy je zkoumán především jejich obsah, způsob jejich provedení a umístění. V rozhovoru s rodiči dětí je sledováno, jakým způsobem rodiče přistupují k výtvarnému zobrazování svého dítěte, jak ho vnímají a případně ovlivňují.
The beginning stages of visual images of children
Keywords: Vývoj výtvarného zobrazování; výtvarný projev batolete; dětská kresba; vliv rodiče na výtvarný projev dítěte.; Development of visual imagery; toddler's visual expression; children's drawing; parent's influence on the child's visual expression.