Zpoplatnění dopravní infrastruktury a návrh opatření pro optimalizaci jejího využití - Kotek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Současný stav zpoplatnění silniční infrastruktury v České republice byl podroben analýze z hlediska nákladů, které dopravní síti způsobují jednotlivé kategorie vozidel a příjmů, jež tato vozidla do infrastruktury vrací formou stávajících nástrojů zpoplatnění. Byla zjištěna značná nevyrovnanost těchto ukazatelů u jednotlivých druhů vozidel. Opatření navrhnutá v práci mají za cíl tuto nevyrovnanost eliminovat a stanovit spravedlivý systém zpoplatnění, odvíjející se od skutečných nákladů způsobených vozidlem.
Transport infrastructure charging a draft of the measures to optimize its utilization
Keywords: silniční doprava; dopravní infrastruktura; náklady a výnosy dopravy; zpoplatnění dopravy; road transport; transport infrastructure; transport costs and revenues; transport charging