Vliv aktivity vody na obsah mikroorganizmů ve vybraných masných výrobcích - Burianová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této diplomové práce je sledovat, jakým způsobem ovlivňuje množství vody (vodní aktivita) množství mikroorganismů ve vybraných balených masných výrobcích z pohledu norem, které udávají jejich specifické požadavky na zdravotní nezávadnost těchto výrobků. První část této práce popisuje různé typy obalových materiálů masných výrobků, rody mikroorganismů, které se v nich vyskytují a definici vodní aktivity. Druhá část poté zachycuje provádění vlastního měření vodní aktivity a měření výskytu mikroorganismů a koliformních bakterií, od výběru vhodných masných výrobků, jejich typů balení, přípravy vzorků a vyhodnocení naměřených metod. Výsledky ukázaly, že aktivita vody ovlivňuje výskyt mikroorganismů a koliformních bakterií, a to tím způsobem, že čím je vodní aktivita nižší, tím je nižší výskyt mikroorganismů a koliformních bakterií.
The influence of water activity on the microbiological content in meat products
Keywords: masné výrobky; aktivita vody; celkové počty mikroorganismů; koliformní bakterie.; meat products; water activity; available water; total viable counts; coliform bacteria