Emisní zátěž při pěstování vybraných plodin - Slabá, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývala hodnocením životního cyklu ovsa. Byly porovnány pěstitelské technologie v konvenčním a ekologickém systému hospodaření ve vztahu k produkci skleníkových plynů. Pomocí dotazníkového šetření a odborné literatury byla zjištěna data ze zemědělství. Cílem práce bylo vyhodnotit vliv jednotlivých agrotechnických faktorů na zatížení životního prostředí emisemi skleníkových plynů v konvenčním a ekologickém zemědělství. K výpočtu environmentálního dopadu byl použit softwarový program SIMAPro. Vstupy a výstupy byly vztaženy k jednotce jednoho hektaru a výsledná hodnota byla přepočtena na 1 kg ovsa. Vstupem byly technologické operace, množství hnojiv, prostředky na ochranu rostlin a výstupem studie byla emisní zátěž na 1 kg ovsa vyjádřená v CO2 ekvivalentu.
Emission load during growing of selected crops
Keywords: pěstování ovsa; ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; globální změny klimatu; skleníkové plyny; metoda LCA