Divadelní typ chvástavého vojáka v díle Feliciana de Silvy Segunda Celestina (1536) - Říhová, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce "Divadelní typ chvástavého vojáka v díle Feliciana de Silvy Segunda Celestina (1536)" analyzuje promluvy této postavy ve hře. Prostřednictvím především jeho promluv jsem zjistila, jak zkoumaný předmět zájmu odpovídá typu chvástavého vojáka a v čem se liší. Práce nejprve pojednává o typickém chování fanfaróna, který je charakterizován pro své vytahování v záležitostech týkajících se boje a rovněž milostných dovednostech. Vzorem pro mnou zkoumanou postavu byl španělský fanfarón jménem Centurio. Dále je většinová část práce věnována zjištěnému chlubení vojenskému a milostnému u zkoumané postavy. Kromě srovnání obou postav, se práce v neposlední řadě zabývá konkrétními vlastnostmi, obvyklým vystupováním, předvídatelnými reakcemi či postavami, které obvykle fanfaróna v době chlubení obklopují.
Theatrical type of the braggart soldier in the play Segunda Celestina (1536) from Feliciano de Silva
Keywords: Komedie; chlubivý voják; literární postava; Comedy; boastful soldier; literary character