Diplomatický materiál cechů na Havlíčkobrodsku do roku 1850 - Kubátová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním úkolem práce je shrnout diplomatický materiál cechovních korporací v oblasti Havlíčkobrodska do ucelené podoby. Jelikož se jedná o velmi široké téma, byl výběr zaměřen pouze na řemesla textilní, vyskytující se právě v této oblasti a zejména na listiny. Práce předkládá úvodem dějiny samotných cechů od jejich prvopočátku až po konečný zánik, se zaměřením na textilní výrobu. Shrnuje celkovou situaci dochovaných památek. Samotným jádrem je však edice vytvořená z listin vydaných právě těmito korporacemi a též listinami vydaných jinými vydavateli pro dané cechy. Ty jsou řazeny chronologicky v rámci jednotlivých cechů a měst. Jsou doplněny o diplomatický rozbor vnitřních a vnějších znaků a výslednou závěrečnou studii, která veškeré bádání shrnuje.
The diplomatic material of guilds at Havlíčkův Brod area until 1850.
Keywords: Havlíčkův Brod; Chotěboř; Ledeč nad Sázavou; Přibyslav; diplomatika; listina; řemeslo; cech; textil.; Havlíčkův Brod; Chotěboř; Ledeč nad Sázavou; Přibyslav; diplomatics; deed; craft; guild; textile.