Analýza daňových příjmů obcí - Gregorová, Ivona (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce je analyzovat postavení a vývoj daňových příjmů vybraných obcí ve velikostní kategorii 1000-1999 obyvatel v letech 2015-2020. Literární rešerše se zabývá základními pojmy v oblasti obcí. Rozděluje druhy obcí, strukturu a jejich spolupráci. Dále se práce věnuje působnosti, orgánům obce a zejména rozpočtu. Část je také věnována nejaktuálnější úpravě rozpočtového určení daní, na jehož základě obce získávají podíl na sdílených daňových příjmech státní rozpočtu. Zmíněn je pro účely práce také vývoj rozpočtového určení daní od roku 2012. Kategorie 1000-1999 obyvatel je zvolena proto, že ji lze označit za průměrnou velikostní kategorii obcí. Vybráno je 7 obcí v kraji Vysočina. Analýza je provedena pomocí horizontální a vertikální analýzy a průměrného tempa růstu. Využity jsou také ukazatele finanční a daňové autonomie a regresní analýza sdílených daňových příjmů obcí. Vývoj daňových příjmů vybraných obcí je srovnán také s průměrem za vybranou kategorii obcí a vývojem vybraných příjmů státního rozpočtu. Analýza je provedena v přepočtu na jednoho obyvatele. Závěrem vznikají návrhy za analyzovanou oblast daňových příjmů i za rozpočtové určení daní.
Tax Incomes Analysis of Municipalities
Keywords: Obce; daňové příjmy; sdílené daně; rozpočtové určení daní; autonomie; municipalities; tax revenues; shared taxes; tax budgeting; autonomy