Controlling - možnosti uplatnění v bance a nástin jeho realizace v pobočkové síti banky v českobudějovickém regionu - Klečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce je zaměřena na Controlling v bankovním řízení. První teoretická část nejprve popisuje Controlling v obecné podobě. Vyvrací časté a nesprávné záměny Controllingu s kontrolou a popisuje funkci Controllingu v podniku a také jeho přínosy. Další část se zabývá bankovním prostředím. Zaměřuje se na evidenci nákladů a výnosů v bankovním podnikání. Popisuje rozdíly mezi zjištěním hospodářského výsledku na základě finančního účetnictví a zjištěním hospodářského výsledku na základě manažerského účetnictví, kde se zabývá stěžejní metodou Controllingu tj. krycí příspěvek neboli Deckungsbeitrag. Praktická část je zaměřena na porovnání profitability poboček České spořitelny za českobudějovický region. Porovnání je provedeno právě na základě metody krycího příspěvku. Česká spořitelna má tyto příspěvky rozdělené na 1- 7a. Jednotlivé pobočky jsou v tabulkách porovnávány vždy podle konkrétního příspěvku. Aby bylo možné porovnávat např. poradenské centrum se servisní pobočkou, je vždy každý příspěvek dělen počtem přepočtených zaměstnanců.
Controlling - the possibilities of its use in a bank and an outline of its implementation within the bank's branches in ceskobudejovicky region
Keywords: Controlling; krycí příspěvek; Deckungsbeitrag; Česká spořitelna; pobočka; profitabilita; Controlling; financial contribution; Deckungsbeitrag; Česká spořitelna; branch store; profitability