Dehalogenázy - výskyt, mechanismus účinku, substrátová specifita a aplikační možnosti - Kocarová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá dehalogenázami, tedy enzymy, které se vyskytují v mnoha mikroorganismech a rostlinách. Jsou schopné degradovat halogenované organické sloučeniny a mohou se vyskytovat jak v přírodě, tak synteticky. V této práci je uvedeno rozdělení těchto enzymů a také přehled mechanismu dehalogenace. Dále také podává stručný přehled možného využití dehalogenáz v remediaci míst, která jsou znečištěna halogenovanými sloučeninami.
Dehalogenases - occurrence, mechanism of action, substrate specificity and application possibilites.