Činnost a spolupráce složek IZS při řešení havarijních stavů vzniklých provozem vodních děl Hněvkovice a Kořensko - Šařecová, Bohuslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své práci se snažím zdokumentovat problematiku činnosti a koordinace složek integrovaného záchranného systému při řešení havarijních stavů vzniklých provozem vodních děl (VD) Hněvkovice a Kořensko. Tato vodní díla byla výsledkem práce vodohospodářů České republiky, jakožto součást tzv. Vltavské kaskády. Obě přehrady vznikly jako důležitý prvek v souvislosti s výstavbou Jaderné elektrárny Temelín. Voda pro ochlazování reaktoru elektrárny je čerpána z VD Hněvkovice. V souvislosti se vznikem VD Hněvkovice muselo být vybudováno VD Kořensko, které řeší hygienicko-estetické problémy v oblasti toku řeky Vltavy přes město Týn nad Vltavou a řeší stabilitu hladiny řeky mezi oběma přehradami. Z hlediska bezpečnosti jsou tyto stavby vnímány krizovým managementem ČR jako rizikové objekty pro obyvatelstvo žijící podél řeky. Je proto přikládán význam připravenosti složek integrovaného záchranného systému a obsluhy těchto děl na krizové stavy. Zaměřila jsem se na zmapování rizik, které by zde mohly vzniknout. Jako konkrétní příklad jsem zvolila možnost úniku hydraulického oleje z VD Hněvkovice. Zabývala jsem se organizací a postupem zneškodnění takového stavu havárie a rozebrala jsem připravenost na hrozící rizika u těchto vodních děl.
Functioning and cooperation of integrated rescue service to solve emergencies which might happen at the hydroengineering structures of Hněvkovice and Kořensko.
Keywords: Vodní dílo Hněvkovice; vodní dílo Kořensko; Integrovaný záchranný systém; kri-zové řízení; riziko; havárie.; Hydroengineering structures; hydroengineering structure Kořensko; integrated rescue service; crisis management; risk; emergency.