Financování evropských center excelence v ČR - Andresová, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce je zhodnotit udržitelnost financování evropských center excelence v ČR. Za podpory EU (Evropského fondu pro regionální rozvoj) a státního rozpočtu bylo možné vybudovat na území ČR omezený počet evropských center excelence. Poskytovatelem dotace bylo MŠMT, prostřednictvím Operačního programu výzkum a vývoj pro inovace. Práce popisuje, srovnává a analyzuje výhled financování těchto center v nejbližších letech, zejména po r. 2020 (konec tzv. udržitelnosti těchto center), kdy dojde k významnému snížení zdrojů z EU. Chybějící evropské prostředky bude možné nahradit z národních veřejných zdrojů jen částečně, proto je třeba cílit zejména na stimulaci podnikatelských zdrojů vkládaných do vědy a výzkumu. Sama centra se již budou nacházet v plném provozu a předpokládá se jejich plné zapojení a využití příjmů zejména ze smluvního výzkumu na krytí svých nákladů. Jejich provoz by však bez státní podpory nebyl možný, jak je doloženo zejména dle údajů z MF ČR a MŠMT. Na základě rozborů a mezinárodních srovnání lze konstatovat, že systém výzkumu a vývoje v ČR, tedy i finanční udržitelnost center excelence, se vyvíjí žádoucím směrem. Vláda ČR si plně uvědomuje, že efektivně vynaložené prostředky do výzkumu a vývoje přinášejí nejen ekonomické, ale i společenské přínosy. Podpora nově vybudovaných center excelence bude i v následujících letech podporována ze státního rozpočtu.
Financing the European Centres of Excellence in the Czech Republic
Keywords: věda a výzkum; centra excelence; financování; udržitelnost; science and research; centers of excellence; funding; sustainability